Töltött tésztafalatok
sütve-főzve, édesen és sósan
Gk Food nokedli lisztkeverék felhasználásával

Tojás nélkül elkészíthető recept!
Hozzávalk:
- 100 g Gk Food nokedli lisztkeverék
- 50 g főtt, áttört, kihűlt burgonya
- 10 g lenmagliszt 30 ml vízzel elkeverve, melyet 5-15 percig állni hagyunk
- ízlés szerint só,
- szükség szerint víz (kb.: 50 ml), hogy a tésztánk nyújtható legyen.
A hozzávalókból gyúrjunk jól nyújtható tésztát és pihentessük negyed órát. (Ha a tésztánk nem elég rugalmas, töredezik, akkor adjunk hozzá kevés vizet és újból gyúrjuk át.)
Köles liszttel vékonyan megszórt munkalapon nyújtsuk el a tésztát kb. 3 mm vastagságúra. (Ha túl sok köles lisztet szórunk a nyújtófelületre, akkor a tésztánk újból töredezetté válhat.)
6-8 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval köröket szaggathatunk a kinyújtott tésztából, de vághatjuk négyzet alakúra is a darabokat. Helyezzük a tölteléket a forma közepére, ecsettel vagy az ujjunkkal vizezzük be a tészta szélét, hogy jól összeragadjon. Hajtsuk félbe a formának megfelelően és villával nyomkodjuk össze a széleket.
Az így elkészített batyukat többféle képen is tálalhatjuk.

Kisüthetjük forró olajban és fogyaszthatjuk feltétként vagy önálló fogásként, vagy kifőzhetjük forrásban lévő, sós vízben.
Akkor főtt meg a töltött tésztánk, amikor feljön a főzővíz tetejére. Ne főzzük túl! Szűrés után beleforgathatjuk a tölteléktől függően pirított morzsába vagy tálalhatjuk különböző mártásokkal.
Édes töltelékként szóba jöhet lekvár, párolt alma, körte, szilva kis fahéjjal, dióval ízlés szerint édesítve.
Sós töltelékhez egy ötlet:
Padlizsános ragu:
A megtisztított padlizsán száras végét vágjuk le, héjastól daraboljuk kb.:1 cm - es kockákra. Sózzuk meg és hagyjuk állni fél órát. Felhasználás előtt szalvétával itassuk lei róla a vizet. Zsiradékon futtassunk meg 1-2 gerezd zúzott fokhagymát, ügyelve arra, hogy ne égjen meg. Tegyünk rá szintén kockára vágott paprikát, majd néhány perc múlva adjuk hozzá az előkészített padlizsánt. Fűszerezzük gyömbérrel, sóval, mustárral és csöppnyi ecettel. Fedő alatt pároljuk, végül pirítsuk le, hogy tölteléknek megfelelően sűrű legyen.