Praktikák

Apró trükkök az otthoni kenyérsütéshez Finoman Sütöde lisztkeverékekből.
Bármilyen könnyen elkészíthetőek a gluténmentes kenyerek a Finoman Sütöde lisztkeverékekből, mégis az apró részletek, mozzanatok jelentősen befolyásolhatják a végeredményt. Így néhány tapasztalatot szeretnék megosztani, hogy valóban finom legyen, ami gluténmentes.
1) Formázás. Süss kisebb kifliket
A tasakon lévő elkészítési útmutatót követve egy kb. 550 g-os kenyér készülhet, de javaslom, hogy először próbálkozz kisebb darabokkal. 200 g lisztet bekeverve a tésztát 4 részre osztva kb. 100 g-os kifliket süthetsz, ami pont elég egy szendvicshez.
2) Vízmennyiség
A négyféle kenyér lisztkeverékhez (világos, világos cirok, lenmagos és barna) a leírásban azonos mennyiségű vizet javasoltunk: 300 g liszthez 360 g víz. Ez tökéletes arány az első három kenyérlisztnél. A barna lisztkeverék azonban egy picivel több vizet is fel tud venni (kb. 370-380 g) a teljes kiőrlésű cirokliszt tartalom miatt.
3) Olaj
A megadott vízmennyiségen felül adj hozzá a lisztmennyiség 10% - ának megfelelő étolajat. Pl.: 200g liszt, 240 g víz, 20 g étolaj. Ettől még jobb lesz az állaga. Csomómentesen keverd el, várj 5 percet mielőtt megformáznád.
4) Bevágás
Sütés előtt a kifliken szükséges 3-4 db kb. 5-10 mm mély bevágást ejteni. Ezen keresztül távozik a víz sütés közben. Ha nem elég a bevágás, deformálódnak a kiflik a sütőben és a bélzete nedvesebb marad.
5) Sütés
Minden sütő más, ezért saját tapasztalatomat tudom megosztani:
• A sütést forró sütőben kezdem, alsó-felső sütés, legmagasabb fokozaton. Ez a hőfok más, ha épp csak bemelegedett, vagy ha már sült előtte valami a sütőtérben, és régebb óta melegszik.
• Párásított sütőteret csak akkor javaslom, ha valóban jól átmelegedett, forró a sütőnk. Csak ekkor fejti ki jó hatását a gőz. (Mivel ki kell nyitnunk, hogy betegyük a tepsit, abban a pillanatban vissza fog esni a hőmérséklet.) Én nem párásítom a sütőteret, mert többször tapasztaltam, hogy a párás, de nem elég forró sütőben megemelkedik ugyan a tészta, de később visszaesik és „rogyadozott” lesz.
• A sütés első szakasza forró, kb. 240-270 °C-os sütőtérben 10-15 percig tart. Ez attól függ, hogy mikor szilárdul meg annyira a kéreg, hogy megtartsa a következő szakaszban a térfogatot. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy óvatosan megbillentjük a kiflit, és ha kissé barnul a „talpa”, akkor jöhet a második szakasz.
• A sütés második szakaszában mérsékeljük a hőfokot 200-220 °C-ra. Erre a szakaszra átállítom a sütőmet légkeverésre. Ezen a hőmérsékleten is süssük 20-30 percig a kifliket.
6) Türelem
A kész kifliket (a felszíne kissé barnult, az alját kopogtatva kongó hangot ad) kivesszük a sütőből és azonnal átpakoljuk rácsra, ahol kihűlhet. Ha nem rácsra tesszük ki, akkor visszanedvesedik és sűrűbb, nedvesebb lesz a kiflik belseje. Meg kell várni, hogy teljesen kihűljön, mielőtt felvágjuk. A legjobb, ha este megsütjük (1 órát vesz igénybe) és reggel készítjük el a szendvicseket uzsonnára.
Nézz utána, milyen kenyerekhez kínálunk Neked kész, gluténmentes lisztkeveréket: