Hívjon minket munkanapokon 9-16 óra között: +36703892556
![]() |
Magas rosttartalom Magas rosttartalmú lisztkeverékek, a teljes kiőrlésű összetevőknek köszönhetően, kedvezően hatnak az emésztésre. |
![]() |
Formázható Szabadon vethető és formázható kenyerek, élesztőmentesen. Adagokra bontható, a tészta nyersen és kész állapotban is fagyasztható. |
![]() |
Minden benne van Minden száraz összetevő benne van, amire szükség lehet. A kenyerekhez csak víz hozzáadása szükséges, így használatuk egyszerű és gyors. Időt takaríthat meg. |
![]() |
Nincs maradék a tasakban A kiszereléseket adagokhoz mérten alakítottuk ki, így az 1200 g-os kenyér lisztkeverékből 4 db kb. 550 g-os, míg a 600 g-os kiszerelésből 2 db kb. 550 g-os veknit kapunk. |
![]() |
Finom Finom, hagyományos ízekhez közelít, nincs mellékíze. A fejlesztési célok közül a legfontosabb szempont volt: "Csak finom legyen!" |
![]() |
GK saját fajták Az alapanyagok nagy részét a szegedi Gabonakutató által nemesített és termesztett növényfajták adják. |
GY.I.K.
Miért lett ragacsos a kenyerem?
A kenyér sülést követően akkor „ragacsos”, ha a víztartalma magas. Ennek egyik oka a rostkomponensek emelkedettebb mennyisége. A ragacsosság kialakulhat akkor is, ha nem a megfelelő mennyiségű vizet adjuk hozzá a lisztkeverékhez, de a sütési körülményektől (hőmérséklet, idő, sütő hőátadási képessége) is függ a kenyér végső szerkezete.
Amit javasolni tudunk:
Sütés után nem ajánlott azonnal felszelni a kenyeret, másnap az ideális. Sütést követően, bár 1-2 óra alatt kihűl a kenyér, a belseje azonban még nem stabilizálódik. Igazából ez mintegy 4-6 órával a sütést követően következik be. Ajánlatos másnap reggelig várni a szeleteléssel. Ha nagyon frissen szeljük fel a kenyeret, és ragacsosságot tapasztalunk, akkor sem kell megijedni. Ruhával betakarva tegyük félre, másnap már fogyasztható lesz. A kenyérben lévő magasabb víztartalom biztosítja, hogy 4 vagy 5 nap után is fogyasztható lesz, azaz kellemesen puha marad.
Ács Péterné dr. (senior kutató, szaktanácsadó)
Mitől aromás a barna kenyér? Van benne aroma?
Az „aromás” jelzővel ellátott kenyér nem tartalmaz aromát. A megnevezés arra utal, hogy a teljes kiőrlésű cirokliszt ízessé, finomabbá, azaz aromássá teszi a kenyeret. A teljes kiőrlésű cirokliszt nem csak kenyér sütéséhez ajánlott, hanem bármilyen más, reform jellegű sütőipari termék elkészítéséhez kiválóan alkalmazható. A rizsliszthez hasonlóan viselkedik, kiváló helyettesítője lehet. Beltartalmilag igen értékes: magas rosttartalommal rendelkezik (15 %), ezen kívül természetes színanyagokat (antioxidánst) is tartalmaz. Ha nagyobb mennyiséget alkalmazunk sütéskor, akkor számoljunk azzal, hogy egy kellemes barnás színárnyalatot ad a terméknek (mintha kakaóport használtunk volna).
Pauk Jánosné (kutatómérnök, Élelmiszer-innovációs Labor vezető)
Lehet kenyérsütőben is használni a GK Food kenyér lisztkeverékeket?
Kenyérsütőben is süthető a kenyér, abban az esetben, ha az programozható, és a dagasztó/kelesztő funkciót ki lehet kapcsolni a programból. A kenyér speciális elkészítése miatt javasoljuk, hogy a vízzel való kikeverést, pihentetést és a formázást kézzel végezzük, majd a megformázott kenyeret süthetjük a géppel. Kenyérsütőgépek között azonban igen nagy a különbség, így a hőmérséklet/idő beállítása tapasztalatot és kísérletezést igényelhet! Mivel kenyereink szabadon vethetők, formázhatók, így házi sütőben való elkészítésük az elsődlegesen javallott elkészítési mód.
Pauk Jánosné (kutatómérnök, Élelmiszer-innovációs Labor vezető)
Miért raktak cukrot is a lisztkeverékekbe?
Gluténmentes termékek elkészítése külön gyakorlatot, eltérő technológiát jelent a búzalisztből készült termékekhez képest, mely sokak számára gondot jelent. Emellett igen időigényes is, hisz sokszor jóval több összetevővel kell dolgoznunk, mint a hagyományos termékeknél. Azért, hogy megkönnyítsük a háziasszonyok munkáját, igyekeztünk minden összetevőt, köztük a cukrot is beletenni a lisztkeverékekbe. Így egyrészt sok időt spórolhatunk, másrészt ezzel biztosítani tudjuk a kiegyenlített végtermék minőséget. Visszajelzések alapján az igényekhez igazodva „cukormentes” változatokat is fejlesztettünk, és már gyártunk is, így mindenki kedvére választhat.
Ács Péterné dr. (senior kutató, szaktanácsadó)
Biztosított a gluténmentesség a GK Food termékek előállítása során?
A GK Food termékek gyártása, az alapanyagok és késztermékek raktározása kizárólag az erre kijelölt gluténmentes üzemhelyiségekben történik az e célra fenntartott eszközök használatával. Ezért termékeink biztonságosak, a keresztszennyeződés kialakulása nem lehetséges. Üzemünkben a hatályos HACCP minőségbiztosítási rendszert működtetjük a NÉBIH rendszeres ellenőrzése mellett, melyek a biztonságos termékgyártás feltételeit szabják meg.
Váradi-Pelikán Nóra (HACCP vezető)