Kérdése van

Hívjon minket munkanapokon 9-16 óra között: +36703892556

Amit a háromféle GK Food gluténmentes kenyér lisztkeverékről feltétlenül tudni kell:

 

Magas rosttartalom 

Magas rosttartalmú lisztkeverékek,

a teljes kiőrlésű összetevőknek köszönhetően, kedvezően hatnak az emésztésre.

Formázható

Szabadon vethető és formázható kenyerek, élesztőmentesen.

Adagokra bontható, a tészta nyersen és kész állapotban is fagyasztható.

Minden benne van

Minden száraz összetevő benne van, amire szükség lehet. A kenyerekhez csak víz hozzáadása szükséges, így használatuk egyszerű és gyors. Időt takaríthat meg.

Nincs maradék a tasakban

A kiszereléseket adagokhoz mérten alakítottuk ki, így az 1200 g-os kenyér lisztkeverékből 4 db kb. 550 g-os, míg a 600 g-os kiszerelésből 2 db kb. 550 g-os veknit kapunk.

Finom

Finom, hagyományos ízekhez közelít, nincs mellékíze. A fejlesztési célok közül a legfontosabb szempont volt:

"Csak finom legyen!"

GK saját fajták

Az alapanyagok nagy részét a szegedi Gabonakutató által nemesített és termesztett növényfajták adják.

Világos kenyér

Világos kenyér kölesliszt alapú, élesztő mentes lisztkeverék. Világos, sárgás bélzet, vékony, ropogós héj és hagyományos ízvilág jellemzi. Felhasználható kenyér, zsemle, pizza alap, vagy élesztő hozzáadásával egyéb kelt tészták készítésére.

 

 

Lenmagos kenyér

Lenmaggal gazdagított barna kenyér színét és finom ízét a cirokliszten kívül a 8%-ban hozzáadott egész lenmagnak köszönheti. Közepesen barna bélzetű, ropogós héjú, magas rosttartalmú félbarna kenyér.

 

 

Barna kenyér

Aromás ízű barna kenyér jól visszaadja a barnakenyerekre jellemző karakteres ízeket. Vöröses barna színéért és magas rosttartalmáért a teljes kiőrlésű cirokliszt felel. Különleges színe miatt nem szokványos, finom péksütemények készíthetőek belőle.

 

 

 

GY.I.K.

Miért lett ragacsos a kenyerem?

A kenyér sülést követően akkor „ragacsos”, ha a víztartalma magas. Ennek egyik oka a rostkomponensek emelkedettebb mennyisége. A ragacsosság kialakulhat akkor is, ha nem a megfelelő mennyiségű vizet adjuk hozzá a lisztkeverékhez, de a sütési körülményektől (hőmérséklet, idő, sütő hőátadási képessége) is függ a kenyér végső szerkezete.

Amit javasolni tudunk:

  • a sütési időt/hőfokot óvatosan növelhetjük
  • kevesebb vízzel (10-20 ml) készíthetjük (ekkor tapasztalhatunk némi térfogatcsökkenést)
  • szabadon vessük a kenyeret (formában való sütés a vízleadást gátolhatja)
  • formázzunk hosszúkás (bagett jellegű) kenyeret, hogy minél nagyobb legyen a felülete

Sütés után nem ajánlott azonnal felszelni a kenyeret, másnap az ideális. Sütést követően, bár 1-2 óra alatt kihűl a kenyér, a belseje azonban még nem stabilizálódik. Igazából ez mintegy 4-6 órával a sütést követően következik be. Ajánlatos másnap reggelig várni a szeleteléssel. Ha nagyon frissen szeljük fel a kenyeret, és ragacsosságot tapasztalunk, akkor sem kell megijedni. Ruhával betakarva tegyük félre, másnap már fogyasztható lesz. A kenyérben lévő magasabb víztartalom biztosítja, hogy 4 vagy 5 nap után is fogyasztható lesz, azaz kellemesen puha marad.

Ács Péterné dr. (senior kutató, szaktanácsadó)

Mitől aromás a barna kenyér? Van benne aroma?

Az „aromás” jelzővel ellátott kenyér nem tartalmaz aromát. A megnevezés arra utal, hogy a teljes kiőrlésű cirokliszt ízessé, finomabbá, azaz aromássá teszi a kenyeret. A teljes kiőrlésű cirokliszt nem csak kenyér sütéséhez ajánlott, hanem bármilyen más, reform jellegű sütőipari termék elkészítéséhez kiválóan alkalmazható. A rizsliszthez hasonlóan viselkedik, kiváló helyettesítője lehet. Beltartalmilag igen értékes: magas rosttartalommal rendelkezik (15 %), ezen kívül természetes színanyagokat (antioxidánst) is tartalmaz. Ha nagyobb mennyiséget alkalmazunk sütéskor, akkor számoljunk azzal, hogy egy kellemes barnás színárnyalatot ad a terméknek (mintha kakaóport használtunk volna). 

Pauk Jánosné (kutatómérnök, Élelmiszer-innovációs Labor vezető)

Lehet kenyérsütőben is használni a GK Food kenyér lisztkeverékeket?

Kenyérsütőben is süthető a kenyér, abban az esetben, ha az programozható, és a dagasztó/kelesztő funkciót ki lehet kapcsolni a programból. A kenyér speciális elkészítése miatt javasoljuk, hogy a vízzel való kikeverést, pihentetést és a formázást kézzel végezzük, majd a megformázott kenyeret süthetjük a géppel. Kenyérsütőgépek között azonban igen nagy a különbség, így a hőmérséklet/idő beállítása tapasztalatot és kísérletezést igényelhet! Mivel kenyereink szabadon vethetők, formázhatók, így házi sütőben való elkészítésük az elsődlegesen javallott elkészítési mód.

Pauk Jánosné (kutatómérnök, Élelmiszer-innovációs Labor vezető)

Miért raktak cukrot is a lisztkeverékekbe?

Gluténmentes termékek elkészítése külön gyakorlatot, eltérő technológiát jelent a búzalisztből készült termékekhez képest, mely sokak számára gondot jelent.  Emellett igen időigényes is, hisz sokszor jóval több összetevővel kell dolgoznunk, mint a hagyományos termékeknél. Azért, hogy megkönnyítsük a háziasszonyok munkáját, igyekeztünk minden összetevőt, köztük a cukrot is beletenni a lisztkeverékekbe. Így egyrészt sok időt spórolhatunk, másrészt ezzel biztosítani tudjuk a kiegyenlített végtermék minőséget. Visszajelzések alapján az igényekhez igazodva „cukormentes” változatokat is fejlesztettünk, és már gyártunk is, így mindenki kedvére választhat. 

Ács Péterné dr. (senior kutató, szaktanácsadó)

Biztosított a gluténmentesség a GK Food termékek előállítása során?

A GK Food termékek gyártása, az alapanyagok és késztermékek raktározása kizárólag az erre kijelölt gluténmentes üzemhelyiségekben történik az e célra fenntartott eszközök használatával. Ezért termékeink biztonságosak, a  keresztszennyeződés kialakulása nem lehetséges. Üzemünkben a hatályos HACCP minőségbiztosítási rendszert működtetjük a NÉBIH rendszeres ellenőrzése mellett, melyek a biztonságos termékgyártás feltételeit szabják meg.

Váradi-Pelikán Nóra (HACCP vezető)