Kenyérlángos / Langalló

GK Food friss pogácsa lisztkeverék felhasználásával
Hozzávalók:
A tészta hozzávalóiból gyúrjunk kissé lágy, de jól nyújtható tésztát. kelesztő tálban, vagy műanyag tasakba csomagolva tegyük hűtőszekrénybe egy éjszakára. Felhasználás előtt köles liszttel megszórt munkalapon gyúrjuk át gyors mozdulatokkal, hogy a tészta ne melegedjen fel. Nyújtsuk és simítsuk zsiradékkal megkent tepsibe. (A tepsi kikenéséhez használhatjuk a szalonnából kisütött zsírt.)
Két gerezd fokhagymát (egy kávéskanál fokhagyma port) és egy kávéskanál sót keverjünk el 200 g tejföllel. Kockázzunk fel 100 g füstölt szalonnát és pirítsuk meg, majd szedjük ki a zsírjából. Vágjunk kockákra egy nagyobb fej vöröshagymát és dinszteljük meg a zsír egy részén. A tepsibe simított tésztára először a dinsztelt hagymát oszlassuk el zsírjával együtt, majd szórjuk meg a szalonnapörccel. Csurgassuk rá a tejfölt majd szórjuk meg kb 150 g reszelt sajttal.
180 – 190 °C –os sütőben 25 – 30 perc alatt süssük készre.
Krumpli gombóc vagy nudli
GK Food friss pogácsa lisztkeverék felhasználásával
Tojás nélkül elkészíthető recept
Hozzávalók:

- 50 g Gk Food friss pogácsa lisztkeverék
- 300 g főtt, áttört, kihűtött burgonya
- 10 g lenmagliszt 30 ml vízzel elkeverve (a tojás helyettesítésére)
- ízlés szerint só
- pirított morzsa, mák, cukor, lekvár, húsos ragu, gyümölcs vagy zöldség szószok, chutneyk
A hozzávalókból jól gyúrható, könnyen formázható tésztát gyúrunk.
Nudli készítésekor hosszú, 1,5-2 cm-es rudakat sodrunk és felvágjuk kb.: 2 cm-es darabokra. Ezekből sodorjuk tovább a nudlikat.
A gombóctésztát édes és sós töltelékkel is tölthetjük. Ilyenkor kiszakítunk egy darabot a tésztából, a tenyerünkbe kis lapot formázunk belőle, mely közepére kanalazzuk a tölteléket. Apró mozdulatokkal „összecsipkedjük” a tésztát és gombóccá formázzuk.
Forrásban lévő, enyhén sós ízbe tesszük a nyers gombócokat és addig főzzük, amíg felemelkednek a főzővíz tetejére. A nudlik főzésekor is ugyanígy járunk el.
A leszűrt gombócokat és nudlikat forgassuk bele prézlibe, m
ákba, vagy tálaljuk köretként ragukhoz.
Nagyon finom paradicsommártással, spenóttal, vagy reszelt sajttal.
Levesbetétként is kiváló, a már kész zöldséglevesünkbe üres, töltetlen, kisebb gombócokat főzzünk.
Ez a burgonyás tészta alkalmas a mélyhűtésre. Készítsük el a nudlikat és a töltött vagy töltetlen gombócokat. Rendezzük tálcára úgy, hogy ne érjenek egymáshoz és tegyük mélyhűtőbe. Amikor átfagytak töltsük tasakokba, így tároljuk felhasználásig.
Túrógombóc
Gk Food Friss pogácsa lisztkeverék felhasználásával
tojás nélküli elkészíthető recept

Hozzávalók:
- 250 g tehéntúró
- 35 g friss GK Food friss pogácsa liszt
- 5 g lenmagliszt 15-20 ml vízzel elkeverve (a tojás helyettesítésére)
- 1 tasak vaníliás cukor (elhagyható)
- ízlés szerint reszelt citromhéj (elhagyható)
5 g lenmaglisztet (fél evőkanálnyi vagy egy teáskanálnyi) keverjünk el 15-20 ml vízzel és hagyjuk 5-15 percig állni felhasználás előtt.
A túrót törjük át, ha nagyobb rögöket találunk benne, majd keverjük hozzá a pogácsa lisztkeveréket és a lenmagliszt pépet a többi hozzávalóval együtt. Hagyjuk fél órát pihenni a tésztát, majd 8-12 darabra osszuk szét és formázzunk belőle golyókat.
Forrásban lévő sós vízben főzzük ki a gombócokat. A gombócok akkor főttek meg, amikor feljönnek a víz tetejére. Ne főzzük túl!. Szűrjük le, majd forgassuk prézlibe. porcukorral megszórva, melegen tálalhatjuk.