Blog

Tippek/Ötletek

Finoman.hu
Finoman.hu
2020.01.28 15:31

Az egészséges olaj is lehet káros!

Gondolt már arra, hogy használhatóak-e sütéshez a hidegen sajtolt olajak?

Az egészséges olaj is lehet káros, ha nem megfelelően használjuk. Az olajoknak van egy úgynevezett „füstölési hőmérséklete”, ahol az összetevőiben molekuláris változások következnek be. Ez akár a színén, illatán is érződhet. Ha túlhevítjük az olajat, vagyis füstölési hőmérséklete felett használjuk, akkor a tápanyagok bomlásának hatására káros anyagok is keletkezhetnek.

Figyeljünk oda arra, melyik olajjal lehet sütni-főzni és csak azokat használjuk erre a célra, a többit pedig hidegen alkalmazzuk!

Az alábbi táblázatban ehhez nyújtunk segítséget.

Olajok Csak hidegen Sütéshez, főzéshez is
földimogyoró olaj   x
dióolaj x  
lenmag olaj x  
szőlőmagolaj   x
halolaj x  
repceolaj   x
szezámmagolaj   x
tökmagolaj x (enyhén melegíthető)
kókuszzsír   x
szójaolaj   x
olíva olaj x (enyhén melegíthető)