Barna Kenyér (rostban gazdag)
Gk Food Lenmagliszt felhasználásával
NEM gluténmentes recept

Hozzávalók:
- 200 g búzaliszt (BL 55 liszt)
- 50 g lenmagliszt
- 50 g pirított lenmagliszt (Melegítés közben folyamatosan kevergessük, míg kellemes illatú lesz a lenmaglisztünk.)
- 15-20 g friss élesztő (használhatunk ennek megfelelő mennyiségű szárított élesztőt is)
- Kb. 300-350 ml víz (a lenmagliszt lényegesen több vizet tud megkötni, mint a búzaliszt, ezért több vizet kell használnunk a tészta dagasztásához.)
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olaj (Gk Food Repceolaj)
- ízlés szerint őrölt fűszerkömény ( fél mokkás kanálnyi)
A liszteket gyúrjuk össze az élesztővel és 250 ml-nyi vízzel, és hagyjuk pihenni fél órát, majd dagasszuk bele a sót és az olajat. A folyadékból annyit tegyünk még a tésztához, hogy az kissé lágy legyen. (A lenmagliszt nagy mennyiségű vizet tud megkötni és kelesztés közben a tészta fokozatosan „keményedni” fog.) Ha túl kemény a nyers tészta, akkor nagyon sűrű bélzetű kenyeret fogunk kapni.
Formázzunk cipót vagy veknit és tegyük sütőlapra vagy formába és kelesszük legalább 1 de akár 2-3 óráig is.
A sütőteret párásítsuk be. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha egy edénybe vizet teszünk (kb.: fél liter) a sütő aljára, amíg a sütő felmelegszik a párás tér is kialakul. Az edényt a sütés végéig bent hagyhatjuk a sütőtérbe.
Közvetlenül sütés előtt kenjük át a tészta külsejét vízzel és úgy tegyük be sülni.
Sütés: 200-220 °C-on a tészta formájától függően 35 - 60 perc lehet.
Édes - omlós keksz
(lenmagliszt felhasználásával)
HOZZÁVALÓK:
- 200 g búzaliszt (lehet tritikálé, tönköly)

- 100 g pirított lenmagliszt
- 250 g vaj vagy margarin
- 150 g porcukor (ízlés szerint, lehet kevesebb)
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna vagy fél csomag sütőpor
Melegítsük elő a sütőnket 180 C° - ra.
A liszteket keverjük össze a sóval, szódabikarbónával, vaníliás cukorral és a porcukorral. Adjuk hozzá a hideg margarint és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Hűvös helyen hagyjuk állni kb. fél órát, majd formázzunk diónyi golyókat a tésztából. Tepsire téve kissé nyomkodjuk le azokat.
Toljuk be a 170-180 °C-os sütőbe és a kekszek nagyságától függően 12-20 percig süssük.
A keksz ízesítésére számtalan lehetőség lehet. Tehetünk hozzá: fűszereket, azok keverékeit (fahéj, gyömbér, ánizs, szerecsendió, stb.), reszelt citrusok héját (narancs, citrom, mandarin), kakaót, csokoládét, apróra vágott aszalt gyümölcsöket, mazsolát darált diót, mogyorót, mákot.
Sütés előtt díszíthetjük, ízesíthetjük a kekszeket. Megkenhetjük a tetejét felvert tojással és megszórhatjuk kristálycukorral vagy gorombára vágott dióvak.