Glutémentes szilvalekváros bukta
GK Food világos kenyér lisztkeverékből
Hozzávalók:
- 250 g GK Food világos kenyér készliszt
- 2 db tojássárgája
- 20 ml dióolaj (vagy másfajta olaj)
- 200 ml tej (lehet növényi)
- 15 g élesztő
- 2 evőkanál cukor
Meglangyosítottam a tejet, belemorzsoltam az élesztőt és a cukor egy részével feloldottam. Kimértem 250 g lisztet, hozzáadtam a tojások sárgáját, az olajat, a maradék cukrot és az élesztős tejet. Elkevertem és 5 percig pihentettem a tésztát. Kb. 40 cm átmérőjű kört nyújtottam, amit 8 cikkre vágtam fel. Megtöltöttem lekvárral, feltekertem kifli formára úgy hogy a végeken ne bújjon ki a lekvár. Tetejét felvert egész tojással kentem meg. Fél óra kelesztés után 200 °C-on 35 perc alatt sült meg.
Glutémentes sajtfánk metélőhagymával
GK Food világos kenyér lisztkeverékből
Hozzávalók:
- 230 ml víz
- 100 g vaj
- 150 g GK Food gluténmentes világos kenyérliszt
- 2 csipet só
- 1 kávéskanál fokhagymapor
- kevés bors
- 4 db tojás
- 100 g reszelt sajt
- egy csokor apróra darabolt metélő hagyma
Elkészítése:
A vizet a vajjal melegítsük forrásig, míg a vaj elolvad. A lisztet hozzáadva gyors mozdulatokkal keverjük a masszát 1-2 percig. Ha már elkezd lesülni az edény aljára, vegyük le a tűzről. Daraboljunk apróra egy csokor metélőhagymát és reszeljünk sajtot. Ezalatt kissé lehűl az „égetett” masszánk. Robotgép segítségével dolgozzuk át a tésztát, majd egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat. Magas fokozaton alaposan verjük habosra a tojás tésztát addig, amíg kivilágosodik. Adjuk hozzá a sajtot és a metélőhagymát. Kanalazzuk habzsákba és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk diónyi halmokat. Előmelegített sütőben 220 °C-on kezdjük a sütést, de 10 perc után vegyük vissza 200 °C-ra. Újabb 10 perc után, amikor már barnul a teteje, elzárjuk a sütőt. Nyitott ajtó mellett hagyjuk kissé kihűlni és csak azután vegyük ki a puffancsokat.
Gluténmentes Grissini
kenyérrudacskák Gk Food világos kenyér lisztkeverék felhasználásával
HOZZÁVALÓK:

- 160 g Gk Food világos kenyér lisztkeverék
- 60 – 170 ml víz
- 2 evőkanál (25 g) olíva olaj vagy Gk Food Hidegen sajtolt repcemag olaj
- 10 g friss élesztő vagy ennek megfelelő szárított élesztő
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 db felver tojás a kenéshez
Melegítsük elő sütőnket 180 °C – ra.
A tészta hozzávalóiból gyúrjunk rugalmas, kissé nyirkosabb felszínű tésztát. Jelentős mennyiségű vizet képes megkötni, ezért 15-25 percnyi pihentetés után könnyen kezelhető tésztát kapunk. Formázzunk belőle 25-30 g-nyi golyókat, majd ismét hagyjuk pihenni néhány percig. Sodorjunk 20-30 cm-es rudakat a tésztadarabokból, letakarva kelesszük újabb félórát.
Eközben keverjünk el az egész tojásban egy mokkáskanál sót, fokhagyma port és szárított, apróra morzsolt bazsalikomot. Kenjük át a fűszeres tojással a kenyérrudak tetejét.
Díszíthetjük, ízesíthetjük reszelt sajttal és magokkal (kömény, len, szezám, mák, apróra vágott dió, mogyoró, napraforgó vagy tökmaggal, és ezek keverékével.
Süthetjük friss fogyasztásra, akkor 25-30 perc alatt készre sütjük 180 °C - on. Ha ropogósabban szeretné fogyasztani, akkor újabb 20-30 percig 120-130 °C - on szárítsa tovább a rudakat.
Gluténmentes Pizza
Pizza Gk Food világos kenyér lisztkeverék felhasználásával

GK Food hagyományos világos kenyér lisztkeverékből nagyon finom pizzát készítettünk. A lapokat elő kell sütni és akár fagyasztani is lehet. Így az elősütött pizza lapokat elővéve kb 20 perc alatt kész a friss pizza.
HOZZÁVALÓK:
- 250 g GK Food gluténmentes világos kenyér lisztkeverék
- 15 g friss élesztő
- 1,5 evőkanál olaj
- 1 teáskanál sütőpor
- csipetnyi só és oregánó
- 250 ml tej vagy tejet helyettesítő folyadék
A tészta hozzávalóit keverjük össze, hagyjuk kelni 20 percig, majd osszuk 2 egyenlő részre. A két gombócot külön-külön nyújtsuk ki kb. 22-30 cm átmérőjű kör alakra. Villával sűrűn szurkáljuk meg, majd 200 °C-os sütőben süssük 10 percig. Az elősütött lapokat kenjük meg paradicsom szósszal, rakjuk meg sonkával, kukoricával, friss bazsalikommal, sajttal. A forró sütőt felső sütésre állítva vagy grill fokozaton 10 perc alatt süssük meg.