Mákos és diós bejgli
GK FOOD Gluténmentes nyújtható linzeralap lisztkeverék felhasználásával

Hozzávalók a tésztához:
- 500 g GK Food nyújtható linzer lisztkeverék
- 150 g vaj vagy margarin (növényi zsiradék)
- 100 g tejföl (növényi tejszínt, tej)
- 10 g friss élesztő (szárított élesztő)
- 1 db tojás a tésztához + 1 db kenéshez
- Szóró lisztként köles lisztet használjunk
A lisztet a margarinnal morzsoljuk el, majd a többi hozzávalóval együtt gyúrjunk nyújtható tésztát. Ha kissé keménynek találjuk, adjunk hozzá tejfölt vagy más folyadékot. Osszuk két egyforma részre és kis cipók formájában pihentessük fél órát. Nyújtsuk téglalap alakúra (kb.: 30 x 25 cm) a tésztákat majd kenjük meg az előkészített töltelékekkel. Tekerjük fel úgy, hogy zárjuk le a rudak két végét. Tegyük rá a sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk be tiszta konyharuhával és kelesszük ismét fél órát. Sütés előtt csöppnyi vízzel elkevert tojássárgájával kenjük meg a tetejét, hogy 180 °C –on, 25 – 30 perc alatt szép fényesre süljön.
Máktöltelék:
150 – 200 g darált mákot keverjünk el 50 – 100 g cukorral, 1 db citrom reszelt héjával, 1 csomag vaníliás cukor és egy kis csipet őrölt fahéjjal. Forrázzuk le a keveréket 100 – 150 ml tejjel. Ne legyen túl krémes, lágy a máktöltelék, mert eláztathatja a bejglink tésztáját. A tej helyett reszelhetünk bele 1 db közepes nagyságú, hámozott almát (150 g).
Diótöltelék:
200 g darált diót elkeverünk 50 – 100 g cukorral, 1 db közepes nagyságú, hámozott, reszelt almával, 1 db közepes nagyságú narancs (150 – 170 g) reszelt héjával és kifacsart levével, 1 csomag vaníliás cukorral és egy csipet őrölt fahéjjal.
FONTOS! A mák és a dió helyett ne használjunk a boltokban kapható a mákot és diót pótló keverékeket. Ezek glutént tartalmazhatnak!